Nieuws

8 op de 10 kinderen zit onveilig in de auto

Heb je kinderen, dan neem je ze vast weleens mee in de auto. De kans blijkt heel groot dat je dat echter niet veilig doet, zo concluderen VeiligheidNL en het Erasmus MC na uitgebreid onderzoek.

  Het probleem zit 'm voornamelijk in de kinderzitjes. Althans: met de kinderzitjes zelf is niet zoveel mis, maar we gebruiken ze helemaal verkeerd. De onderzoekers gingen parkeerplaatsen van pretparken af om te controleren of ouders hun kinderen op een veilige manier meenemen op de achterbank van de auto, maar de uitkomst was niet zo positief als gehoopt.

In totaal werden 470 auto's gecheckt en daarvan bleek in 376 gevallen dat het kind op een onveilige manier vervoerd werd. Zoals gezegd zit dat 'm vooral in de kinderzitjes. We denken allemaal te weten hoe we die vast moeten zetten, maar in de meeste gevallen concludeerden de onderzoekers toch echt anders. Hun advies? Lees eerst de handleiding goed door of vraag om advies in de winkel. 

Ook wat de gordel betreft kunnen we nog wel wat leren. Die zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, wordt niet goed vastgegespt of zit veel te los. Chirurg William Kramer: "Al bij een botsing met 30 kilometer per uur wordt een kind dat los in zijn stoel zit als een raket door de wagen geschoten. De klap tegen de voorstoel of door de voorruit kan fataal zijn. Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders."
Terug naar vorige pagina

Bekijk ook eens onze andere merken

Coronavirus

Informatie over onze dienstverlening en de maatregelen die wij nemen in verband met het Coronavirus (Covid-19)